Пільги для електромобілів можуть скасувати

Posted by Anatolii Myshelov

Електромобілі завойовують все більшу популярність у світі. Хоча ще на початку 21 століття такий напрямок бізнесу, як електромобілі навіть не розглядали як потенційно перспективний, то на даний момент впевнено можна сказати, що майбутнє за електромобілями. Від вантажівок на акумуляторах до болідів “Формули-1” – електромобілі потроху стають мейнстримом. Сьогодні в Україні активного розвивається й інфраструктура для даного сегменту, у багатьох містах вже є спеціально обладнані заправні станції, де можна зарядити транспорт.

Чим же змогли електромобілі завоювати таку популярність у всьому світі? Основними перевагами у порівнянні зі звичними нам автомобілями з двигуном внутрішнього згорання є:

– досить дешева заправка та можливість заряджатися навіть від розетки;

– нескладна конструкція дає змогу зробити більш зручним використання та, що дуже важливо, полегшити ремонт;

– простота в управлінні та дешева експлуатація;

– електромобіль повністю безпечний для навколишнього середовища, адже не виділяє шкідливих речовин;

– також, на відміну від традиційних авто не створює надмірного шуму;

– енергоефективність (коефіцієнт корисної дії паливного двигуна – 16 %, а коефіцієнт корисної дії електродвигуна – майже 85 %).

Звичайно окрім такої кількості плюсів мають електромобілі і декілька недоліків:

– висока ціна;

– обмежений пробіг на одній підзарядці;

– недостатньо розвинена інфраструктура;

– зарядка автомобіля займає доволі велику кількість часу;

– вартість заміни акумулятора приблизно = половині вартості автомобіля;

– ринок електромобілів на даний момент не може похвалитися різноманіттям.

Не дивлячись ні на що електротранспорт у світі стрімко розвивається завдяки скороченню податків і надання пільг, а також преміальним виплатам для покупців електромобілів.

А ось в Україні пільги для електромобілів можуть бути скасовані з 1 липня.

Нагадаємо, що в перехідних положеннях Податкового кодексу зазначено, що тимчасово, «до 31 грудня 2022 року, звільняються від сплати ПДВ операції з ввезення на митну територію України та з постачання на митній території України транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами, а також операції з ввезення на митну територію України товарів, зазначених у товарних підкатегоріях 8502 31 00 00, 8541 40 90 00, 8504 40 88 00 згідно з УКТЗЕД “.

4 червня 2020 року Верховна Рада України прийняла проект Закону про митний тариф, який передбачає, що з 1 липня 2020 року класифікація транспортних засобів, які оснащені виключно електричними двигунами, буде відбуватися не за кодом 8703 90 10 10, а за кодами 8703 80 10 10 (нові) та 8703 80 90 10 (використані).

Нагадаю, що митний тариф містить перелік ставок загальнодержавного податку – ввізного мита на товари, що ввозяться на митну територію України та які систематизовані відповідно до української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД).

Чудові за задумом зміни, що стосуються приведення УКТЗЕД у відповідність з гармонізованою системою опису та кодування товарів Всесвітньої митної організації та Комбінованої номенклатури Європейського Союзу в редакції 2017 року, на жаль, були виконані без дотримання правил законодавчої техніки.

   Народні депутати забули додати в пункт 64 підрозділу 2 розділу Перехідних положень Податкового кодексу замість коду 8703 90 10 10 нові коди 8703 80 10 10 та 8703 80 90 10, що унеможливить подальше використання пільги по звільненню від сплати ПДВ.

Leave a Reply